...just lovely poodles
PsInfo > Masáže pro psy - reakce na kurz

Masáže pro psy - reakce na kurz

Spolu s Petoru Kastlovou jsme se zúčastnily na konci ledna Kurzu masáže pesjků. A tady jsou naše pocity z celého kurzu. Nejedná se tedy o článek, ale o dva. A abysme se nehádaly, která dostane čestné místo nahoře, nejdříve si můžete prohlédnout fotky z kurzu, které jsme pořídily a následně si přečíst naše dojmy. :-)

Ruce v hlavní roli- článek od mé maličkosti
Masáže nejsou jen pro lidi - článek od Petry Kastlové



Fotodokumentace

já, Lilu a kolegyně
instruktorka Julia a Rubi
Lilu nechce masírovat, ale hladit
každý pečuje o svého miláčka
náš koutek v plné práci
sledujte postupně fotky Rubiho...
...jak se uklidňuje...
...stává se vláčným
...užívá si masáž...
... je plně spokojený

Petra a Julia
spokojený Rubi
náš kolega
pejsci užívající si masáž
další masážní technika
...skin rolling
... aneb rolování kůže
hlavní místa na psím těle
důležitá místa na těle
naši kolegové od vedle
aby mi nic neuniklo
spokojenost sama


Ruce v hlavní roli

K Vánocům jsem do Ježíška Petry Kastlové dostala krásnou knížku o masírování pejsků. Sama jsem s tímhle oborem neměla nikdy co do činění. Ale člověk se nemá bránit novým myšlenkám a s chutí jsem se začetla. K mé smůle se až příliš přiblížilo zkouškové období na Zemědělské univerzitě, kterou dálkově studuji, proto knížka stále čeká na dočtení.

Aby nebylo málo těch náhod, přišla mi shodou okolností pár dní po Vánoci na mail informace o pořádání masážního kurzu v Čechách s renomovanou anglickou lektorkou. Jak jsem řekla, novým myšlenkám a směrům se nebráním a proto slovo dalo slovo a obě jsme se s Petrou na kurz zapsaly.

Tento článek si neklade za cíl vysvětlit Vám jednotlivé probírané metody, necítím se na to odborníkem. Spíš mám pocit, že jsem pouze nahlédla pod pokličku a obsah mne zaujal, pokud tomu bude podobně i u Vás, bohatě splnil svůj účel. :-)

Masírování

Celým kurzem nás prováděla paní Julia Robertson, lektorka, která ve Velké Británii založila Galen Therapy Centre věnující se masírováním svalů a různým rehabilitačním technikám u zvířat, čímž se snaží pomoci svým klientům. Kurz byl vedený v angličtině s českým překladem.

Je můj pes v pořádku?

Jak poznám, že pejska něco trápí? Mohu si udělat již základní představu třeba z fotek či videa. Není to nijak těžké. Na ukázku stačilo pár demonstrativních fotek, kde se zabýváte přirozeným postojem psa. Následovaly fotky a videa pejsků v pohybu – opět přirozeném a zcela v pořádku. A na závěr malý testík. Fotka psa – je v pořádku a nebo ho něco trápí? Pokud člověk dával pozor, odpovědi byly naprosto zřejmé.

Co je to masáž a jak se provádí

Kdy pejska masírovat? Co je to masáž. Jak působí na tělo psa. Co podporuje v těle. Trocha teorie nikomu neuškodila. Začalo se stavbou kostry, vědomosti přibyly v podobě stavby svalu a jak funguje. Hlavní svaly v těle, samozřejmě i nejdůležitější kosti v těle. Správná funkce lymfatického (mízního) systému a krevních cév. Jak se říká, vše souvisí se vším. Čím hlouběji zajdete, tím důkladnější a komplexní obrázek si uděláte. Proto nechyběla ani teorie o nervovém systému, hlavně tom autonomním, tedy sympatiku a parasympatiku (zjednodušeně řečeno ovládají přirozené stavy organismu: sympatikus – boj, lov a stres - jak na tento stav organismus reaguje; a naproti tomu antagonista parasympatikus – trávení, odpočinek, relaxace organismu). V čem se liší, jak na tělo a jednotlivé orgány působí, jak se vyznačují a jak je poznáme.

Byly vybrány tři metody, které se daný den probíraly. Jednalo se o masáž typu Effleurage, skin rolling (rolování kůže) a pasive movement (pasivní pohyb). Jednotlivé metody se vzájemně krásně doplňují, nejsou si podobné, proto je velká šance, že se Vám nebudou plést mezi sebou. Každá je založena na jiném principu, pracuje s tělem pejska odlišným způsobem.

Masáže jsme si nejprve zkoušeli navzájem na sobě. Celkem logický krok. Váš partner je Vám schopen říci, zda příliš tlačíte, zda je mu masáž příjemná či ne. Julia mezi námi procházela, kontrolovala, zda děláme vše správně. Teprve v okamžiku, kdy nabyla jistoty, že danou metodu ovládáme jak teoreticky, tak prakticky, pustila nás na masírování našich vlastních zvířecích miláčků.

Tento přístup velmi oceňuji, je ohleduplný k pejskům, máte jistotu, že mu nevědomky neublížíte. Jste si jisti v dané technice, máte představu, jak postupovat a na co si dát pozor.

Příprava psa na závody – zahřátí před výkonem

Zní to celkem logicky. Každý sportovec Vám to také potvrdí. Bez zahřátí svalů nemá šanci na výkon, kterého je hoden. Zahřátím svalů lehce předejdeme natažení svalů, jejich blokaci či poškození.

A to samé chceme i u závodních pejsků. Musí se důkladně rozpohybovat před samotným výkonem. Můžeme jim tím pomoci vhodnou masáží svalů, která mu rozproudí krev ve svalech a pomůže je zahřát. Pokračuje se sérií pohybových cviků zaměřených na střídání chůze a klusu a nakonec přijde rozpohybování pejska i do stran. Provádění řízených obratů v různých rychlostech.

Závěrem

Co dodat? Kurz byl výborně koncipován, teorie i praxe byly výborně vysvětleny, propojeny mezi sebou. Julia se věnovala každému pejskovi osobně a osobitě. Řešila s jeho majitelem dané problémy pejska a směřovala ho k tomu, jak pejskovi pomoci. Všichni účastníci obdrželi certifikát o absolvování kurzu. Velmi si toho svého cením a ještě více se mi líbí poznámka na něm uvedená: „This certificate does not qualify the recipient to practise or work on any dog than their own.“ (Překlad: Tento certifikát nedává jeho držiteli kvalifikaci k praxi nebo práci na žádném jiném pejskovi, jen jejich vlastnímu.)

Cením si všech znalostí, které jsem na kurzu nabyla a po jeho absolvování jsem se rozhodla se v určité míře věnovat – zatím na amatérské úrovni – vzdělávání v tomto oboru i nadále. Dává mi smysl moci pomoci pejskům, ulevit jim od jejich bolesti a zlepšit jejich život.

Masáže jsou určeny pro zkvalitnění života pejskům bez problémů, pejskům v rekonvalescenci, pejskům, kteří vedou spokojený a klidný život a nic je netrápí. Pomáhá budovat a zpevňovat společný vztah mezi jeho majitelem a čtyřnohým kamarádem. Naučí se sami sebe lépe znát a poznat, co toho druhého trápí.

Chtěla bych tedy poděkovat lektorce Julii Robertson za nádherný kurz a organizátorce a překladatelce v jedné osobě, Šárce Janouchové, za její nápad a organizaci této akce v Čechách. Díky.

TePe, 18.02.2013


Masáže nejsou jen pro lidi

Masáže jsou určeny pro zkvalitnění života pejskům bez problémů, pejskům v rekonvalescenci, pejskům, kteří vedou spokojený a klidný život a nic je netrápí. Pomáhá budovat a zpevňovat společný vztah mezi jeho majitelem a čtyřnohým kamarádem. Naučí se sami sebe lépe znát a poznat, co toho druhého trápí.
V nedávné době vyšla na českém trhu publikace francouzského masážního terapeuta Jean-Pierre Hourdebaigt – Masáž psů. Kniha je velmi dobře napsána se spoustu ilustrací a fotografií. Protože ovšem teoretická znalost nikdy nemůže nahradit praktickou výuku, rozhodla jsem se zúčastnit semináře masáže psů pod vedením anglické terapeutky Julia Robertson. Roku 2002 založla v anglickém Sussexu terapeutické centrum Galen zabývající se nejen svalovými problémy u psů a komplikacemi, ale i tréninkem.

Na myšlenku zúčastnit se jednodenního kurzu konaného v Praze mě mimo jiné přivedla myšlenka, zda by bylo možné zlepšit pohyb u jednoho z mých psů, který se aktivně účastní výstav, ale jehož pohyb v mých očích není volný. Pejsek je extrémně aktivní, neustále skáče, je těžké ho udržet v klidu, ale při pozorování jeho klusové akce nevidím prodloužení u končetin, tzv. plavný pohyb, který se jinak u tohoto plemene vyskytuje a je velmi žádoucí.

Průběh kurzu

Po přihlášení na seminář tedy v daný den přijíždíme do Školy psích sportů, kde se koná. Semináře se účastní kolem 8 psů s majiteli různých plemen (např. stafordšírský bulteriér, pudl, pumi, shih-tzu aj.).

Začátek semináře je věnován důležitému seznámení s anatomií těla psa a pochopení, jak vše funguje. Základní informace o cirkulaci krve a lymfatickém systému jsou nezbytností, protože masáž ovlivňuje i tyto systémy psa. Důležité je pochopit, jaký dopad může mít okolní stres na psa, dlouhodobě se opakující stejné každodenní aktivity a jejich identifikace. Velký důraz je kladen na studii jednotlivých fází pohybu psa, identifikaci bezbolestného pohybu psa a případné určení oblasti problému psa v pohybu. Uvědomění si a porozumění, jak pracuje tělo psa, má velmi vliv na to, že člověk začne vidět jinýma očima a uvažovat o situacích, které dříve přehlížel, nebo nebyly podstatné v soužití se psem.

Následně se přesuneme k vysvětlení přínosů masáže u psa, jakým způsobem lze odbourávat stres a pomoci svému psu. Zároveň jsou uvedený situace, kdy psa v žádném případě nemasírovat (např. horečka nebo virus, otevřené zranění, infekce kůže, klinický šok, potíže se srdcem).
První technika kterou se učíme je tvz. Efleráž, což představuje klouzavý pohyb ruky po těle psa. Podle rytmu a vyvíjenému tlaku může mít účinek uklidňující a nebo nabuzující např. před výkonem.
Tato technika se většinou používá pro započetí nebo ukončení masáže. Důležité je postupovat vždy směrem k srdci, aby se podpořil přirozený tok žilní krve. Při uvolňovacím rytmu efleráže se pohybujeme rychlostí jeden tah za dvě až tři vteřiny, vyvíjí se lehký povrchový tlak s uklidňujícím účinkem a zároveň podporuje cirkulaci tělních tekutin. Stimulační efleráž (dva tahy za vteřinu) se většinou zaměřuje na konkrétní partii (např. otok), využívá se silnější tlak a tím zároveň má efekt i na nervový systém psa. Lze použít též pro nabuzení svalů před výkonem nebo jejich zahřátí.

Pro správnou techniku a využívání masážních technik je zároveň důležité poznat hlavní svalové skupiny, se kterými se pracuje, jak sval funguje a jak ho lze pozitivně ovlivnit, uvolnit nebo protáhnout dle možností.

Druhou techniku kterou se naučíme je tzv. rolování kůže. Může být prováděno kdykoliv bez předešlého zahřátí tkání. Lze ho aplikovat v jakémkoliv směru, nejčastěji na krku a zádech psa. Důležité je sledovat reakce psa, hlavně v oblastech, kde je kůže tuhá a rolování není tudíž plynulé, by se mělo postupovat velmi opatrně a s citem. Tato technika je velmi uklidňující a má velký vliv na prokrvení kůže a její elasticitu. Většinou se pracuje oběma rukama, kdy palec na jedné straně uchopí kůži, na straně druhé ji ostatní prsty citlivě - dle možností - nadzvednou a rolují proti sobě. Pro psa i člověka je tato technika velmi příjemná a uklidňující.

Jako poslední techniku tohoto semináře jsme se naučily pasivní pohyb tzv. strečink. Jedná se o pohyb, který provádí člověk a nikoliv pes. Velmi důležité je vždy provádět až po zahřátí zvířete! Strečink neboli protahování má velký vliv na zvýšení flexibility pohybu psa, prevenci zranění a zlepšení metabolismu. Doporučováno je provádět po masáži, kdy jsou svaly psa potřebně zahřáté. Ideální poloha pro pasivní pohyb je na boku psa, kdy jsou svaly uvolněné a je tedy omezené riziko způsobení poranění psa. Většinou se provádí protahování předních a zadních nohou. Zde je třeba vždy sledovat reakce psa a pracovat pouze v rozsahu, kdy to není psu nepříjemné.

Během celého semináře lektorka názorně ukazovala a opravovala všechny naše masážní techniky a případně pak individuálně pro každého psa při zjištění problémů sestavila vhodný masážní program. V případě mého pejska byl důraz kladeno na pasivní pohyb předních a zadních končetin, kdy by se měla zlepšit prostupnost a pružnost pohybu v klusu. Zároveň diagnostikovala problém v oblasti krčních svalů, jejich uvolnění a pružnost by měl mít celkový dopad na volnější pohyb psa a jeho projev.

Na závěr celého kurzu jsme navíc absolvovali pohybové postupné zahřátí svalů psa před výkonem a následně absolvovali průchod dráhou při střídavém vedení psa vlevo a vpravo. Zvláště u psů, kteří absolvovali nějaký trénink s důrazem správné chůze u nohy, byl vidět velký rozdíl v pohybu psa vlevo či vpravo u majitele. Bylo zde krásně vidět, jak jednostranný trénink změní rovnováhu zvířete a stačí jen změna strany a pes chodí mnohem uvolněněji a přirozeněji.

Celý seminář, myslím, že všem zúčastněním poskytl možnost zamyslet se nad pohybem našich čtyřnohých kamarádů, jak správně přistupovat ke psu a zároveň, jak ulevit namoženým svalům a prohloubit náš společný vztah. Zisk certifikátu na závěr byla tzv. třešinka na dortu, ale myslím že každý odsud odcházel s načerpanými novými zkušenostmi a věřím že nám umožní zase nový pohled na naše společné soužití se psy.

www.galentherapycentre.co.uk

Petra Kastlová, 18.02.2013