...just lovely poodles
PsInfo > Suisse Blog > Odpadky :-)

Na hlavní stranu Suisse Blogu >>>

Odpadky :-) aneb Jsou Švýcaři pořádní?!

Je úterý, pojďme dělat pořádek!

Alespoň tak to tady každé úterní dopoledne a čás odpoledne vypadá. Nikdy jindy neuvidíte před domy naskládané odpadkové pytle (většina lidí z nějakého, pro mne nepochopitelného důvodu, odmítá používat kontejnery či popelnice) na chodnících či přímo silnicích. Mne se to zdá poměrně nebezpečné. Raději si nechci představovat, co by se mohlo stát, kdyby do nějaké takové hromady najelo auto. Pravda, pro řidiče by to asi nebylo nijak příjemné, ale mám obavy spíše o kolemjdoucí.
Hromady odpadkových pytlů občas dosahují výšky dítěte školního věku, které by se za ním mohlo lehce schovat. Další věc, katerá nijak nezvyšuje bezpečnost.
A nakonec ještě jedna věc k zamyšlení, které jsem zatím nepřišla na kloub. Jak je možné, že se odpadky ukazují jen v úterý? Mám si to vyložit tak, že si každý Švýcar doma shromažďuje plné odpadkové pytle, aby je mohl slavnostně v úterý vynést na ulici? No fuj, raději se nebudu pouštět do představy, jak to doma musí asi vonět. Protože nevěřím, že by každá domácnost spotřebovala na týden právě jeden odpadkový pytel!
Docela bych si poslechla obhajobu tohoto systému ze strany Švýcara. Budu se muset zeptat...

Třídění odpadu jako věc samozřejmá

I k nám již tento trend hojně pronikl a jsem ráda, že většina z nás ho považuje za samozřejmý. Tady se třídí trochu jinak. Předně, nikde nenajdete kontejner na plasty. Ty se tady třídí jen v supermarketech. Za celou dobu jsem ale neviděla, že by někd přišel do obchodu a přinesl tam vytříděné plasty. Takže asi třídí jen daný supemarket. Nevadí. Co se mi moc líbí jsou ohromné kontejnery, kam můžete ostatní tříděné komodyty naházet. Třídí se zde dále sklo, jako u nás, až na to, že sklo se ihned třídí dle barev: zelené, bílé a hnědé. Jiné barvy se zde nevyskytují.
Papír; ten se třídí rozdílně od nás. Předně obrovský kontejner má dvě přihrádky. Jedna je na karton a tvrdý papír a druhá je na papír a noviny. Pro ty, kteří nejsou v tomto systému tak zběhlí je tu ještě animovaná nápověda, co tam strčit a co tam nepatří.
Plechovky, mají samostatný kontejner přímo na ulici. To by se u nás taky hodilo.
A nakonec, ještě většina domů má svou kompostovací popelnici; tedy popelnici na organický odpad. Na venkově asi věc docela zbytečná, ale ve městě ji vělmi oceňuji.
Třídění odpadu je tu věc naprosto běžná asi tak jako dýchání. Stále ještě mne sice udivuje, že lidé zastavují u kontejnerů svá auta, aby z nich vyskákali a naplnili nenasytná břicha hladových kontejnerů, ale měla bych si zvykat. Za třídění odpadu se prostě tady nikdo nestydí, takže noční plížení ke kontejnerům rozhodně není v módě.

Psí hromádky

S touto věcí jsem poněkud nespokojená. Většinou najdete různě rozesety stojany s igelitovými pytlíky, ale je lepší mít jich několik v zásobě v kapse. Může se stát, že stojan, který potkáte bude prádný. Zatím jsem neodhadla přesně periodu, kdy se pytlíky doplňují, ale není zcela jistě týdenní. Spíše buď 14 dní a nebo 3 týdny.


U stojanu bývá v dohledu i odpadkový koš na tyto poklady. Pravda, někteří lidé i psi jsou čistotní, jiní zůstávají prasata až do morku kostí. Velmi mne rozčílilo, kdž jsme ve schránce našli druhý den po nastěhování svazek těchto pytlíků. Dodnes nevím, kdo nám ho tam dal, ale jak je vidět, předpokládal/a, že nám toto západní chování je naprosto cizí a nevíme, k čemu asi slouží. Zábavné, zvlášť když vidím ty neuklizené hromady exkrementů, které potkáváme na ulici. Ale na cizince se budou vytahovat. Asi to má co dělat s tím, že si myslí, že platí moc velké daně. Vřele bych jim doporučila jednou danit v Čechách, asi by rychle změnili názor.
Ale to odbočuji. Přivádí mne to k úvaze, proč vlastně jsou exkrementy dávány do igelitových pytlíků? Protože hromada takovýchto krásně zabalených pokladů se asi v přírodě jen tak nerozloží. Copak s nimi asi dělají? To už mi přijde rozumnější systém Prahy, kde se exkremety dávají do papírových pytlíků. Jak jejich obsah, tak slušivý pytlík jsou biologicky poměrně snadno odbouratelné a rychle se sami rozloží...

Terka V., 3.2.2010