...just lovely poodles
PsInfo > Suisse Blog > Samo nakupování

Na hlavní stranu Suisse Blogu >>>

Nakupujte sami,

bez prodavače!

Je pozdim a čas jedné z našich oblíbených pochoutek, tedy dýní. K tomu se váže jedna taková hezká věc a to nakupování na odpočívadlech, kde na Vás nikdo nezírá a můžete okounět a vybírat si jak dlouho se Vám zlíbí. Jak je to možné? Nejsou tam žádní prodavači. Stačí si vybrat dýni dle barvy, velikosti, dekorativní hodnoty, tu kterou Vám padne do oka a zaplatíte do kasičky, která je tam umístěná. Pravda, pro Čecha zvyklého podezírat a hledat kličky a okliky poněkud zvláštní, ale funguje to. Místní nemají až tolik ve zvyku odjíždět bez placení, pravděpodobně se nad tím ani nezamýšlejí.

Podobně jako dýni si můžete koupit či nasbírat takto třeba i květiny. Těchto služeb rádi využíváme, jelikož si můžeme vybrat co chceme, podporujeme místní zemědělce a ceny jsou mnohem nižší než v obchoďácích.

Abyste si mohli s námi vychutnat podobné vychytávky, nabízím na závěr krátkého blogu ještě dva recepty, které jsme si oblíbili. Je to lehká rychle připravitelná dýňová polévka a koláč z dýně. Dobrou chuť. :-D

Dýňová polévka

Nadrobno nakrájenou cibul osmahneme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory. Lehce osmahneme a zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme 20-30 minut. Rozmixujeme, ještě jednou přivedeme k varu, přidáme smetanu, kari a dochutíme solí popřípadě pepřem.

Poznámka

Stejně jako dýňovou, lze připravit i cuketovou polévku a nebo brokolicovou. Mňam mňam. :-D

Dýňový koláč

Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustou kaši (pozn. kaše se mi nikdy nepovedla, doporučuji po cca 20 - 30 minutách - podle toho, jak Vám dojde trpělivost - rozmixovat).

Z mouky, másla, špetky soli a prášku do pečiva a cca 7 lž vody (studené) uhněteme těsto, které dáme do vymazané a vysypané koláčové formy (doporučuji velkou), přidáme dýňovou kaši, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Terka, 15.10.2012

jeden z našich úlovků
dýńová polívčička
a koláček
nakupování samo
dýňové odpočívadlo
zhoďte peníze při odchodu
dýně všech velikostí
...druhů a barev
samozběr květin
stačí si vybrat
natrhat co se líbí
a zaplatit