...just lovely poodles
PsInfo > Suisse Blog > Zaplacený titul

Na hlavní stranu Suisse Blogu >>>

Zaplacený titul

...aneb kolik stojí výstavní titul

Jak pozamenala moje dobrá kamarádka Petra, je vidět, že si titulů, které získáte se svými pejsany opravdu vážíte. Za sebe musím odpovědět ano, sto procentně.

Stává se z toho zřejmě nějaká tradice a já tak trnu, kolik zaplatím za příští výstavní titul. Samozřejmě nepřímo, protože úplatky nedáváme.

Náš první "placený" titul se vztahuje ke klubové výstavě v Německém Baden-Badenu. Zaplatili jsme ho hned ráno, ještě za tmy na švýcarské dálnici. Honza nerespektoval pokyn snížit rychlost na 60 km v hodině a vesele jen asi 70. A najednou světlo, blik a radar nám udělal jistě krásnou fotku. Toto překročení rychlosti nás stálo celekm 120 švýcarských franků, ale na druhou stranu jsme získali se Sisi CAC VDH a Eliška získala CAC VDH, BOB a BISS#3.

V pořadí druhým "placeným" titulem je získaný CACS v konkurenci pěti fen z výstavy Championat De France z Dijonu. Osobně z něho mám obrovskou radost, už jen proto, že na výstavu jsem spíše jela obhlédnout konkurenci, abych věděla, s kým mám na výstavách ve Francii počítat. A když jsem na výstavě zjistila, že nastupujeme proti profesionálnímu handlerovi, nastupovala jsem do kruhu s pocitem, že uděláme maximum, abysme dostali výbornou, snad to nebude velmi dobrá... Dopadlo to jinak, o to větší je má radost.

Cestou zpět potom došlo na placení titulu. Přijeli jsme k malému hraničnímu přechodu asi cca 30 km od místa kde bydlíme. Celníci si od nás vzali papíry a vyzvali nás, abychom jim ukázali auto. OK, to bylo stejně plné věcí z výstavy (vozítko, klec, židličky no a samozřejmě pejsani v látkové kleci. Celníci si vyžádali naše dokumenty, vzali si i psí pet passporty a zmizeli ve své kukani. O chvíli později se vynořili a ptali se, zda jsou psi registrovaní a jak dlouho zde žijeme.Pejsani jsou registrovaní jak v místní databázi (doložili jsme papíry), stejně tak mají absolvovaný povinný kurz poslušnosti (opět doloženo papíry). Toto byly kroky, na které jsme byli upozorněni, že je třeba je absolvovat, proto jsme je splnili. Ve Švýcarsku jsme již 5 let, celkem dlouhá doba, stejnou dobu tu s námi jsou i naši pejsani Eliška a Lilu.

Protože komunikce ve francoužštině se u nás stále odehrává na základní úrovni, bohužel, brzy došlo nám i celníkům, že si pravděpodobně nerozumíme. Naštěstí jeden z nich uměl anglicky, tak se mohlo debatovat dále. Ukázalo se, že jsme na hranicích při dovozu psů měli zaplatit clo. Protože 5 let zpátky je již situace pro místní celníky promlčená, platili jsme clo a pokutu jen za nejmladšího člena smečky, naši Niki, která je tu s námi rok a kousek.

Zajímali se o pořizovací cenu štěněte a k ní byla vztažena daň i pokuta. Daň je 8 % a pokuta byl nějaký násobek daněné částky. Pokud bychom cenu štěněte odmítli uvést, dohledali by si ji přes google, aby byla věrohodná, kolik stojí pes s průkazem původu (docela by bylo zajímavé sledovat, jak se vypořádají s cenovým rozpětím štěňat s PP, jak mezi různými plemeny, tak mezi různými zeměmi) a dle ní by se potom stanovila částka a výše daně. Samozřejmě by to zahrnovalo i příplatek za hledání na internetu.

Mezi tím, co se zpracovávala a tiskla zpráva, našel jeden celník zřejmě i pokyn, jak postupovat při kontrole psů, protože se jal najednou kontrolovat i čipy. Asi by bylo docela zajímavé pro nezasvěceného člověka, poslouchat naše dorozumívání. "Kterého psa chcete?""Začneme Finem...., nyní Čech...., nyní Maďar."

Celkem nás hraniční prohlídka a titul CACS vyšel tedy na 320 švýcarských franků, ale máme všechny 3 psy proclené (= s celním razítkem v pet passportu).

A také jsme vybaveni instrukcemi pro dovezení dalšího psího člena, který bude z našeho chovu, tudíž zadarmo. Ale nemyslete si, že clo se za něj nemusí platit! Buď jim řekneme, za kolik jsme prodali ostatní sourozence a z toho patně udělají průměr a vypočtou clo, nebo budou složitě hledat na internetu za příplatek. Takže až mě potkáte s kupou Smluv o prodeji štěněte, jdu právě zaplatit clo za toho dalšího, který ještě není na světě, ale jak všichni doufáme, narodí se a budeme si ho moci nechat.

No a doma dopředu trneme, jaké právní předpisy ještě neznáme a kolik nás bude stát ten příští výstavní titul. Snad bude stát za to, protože se nám ty ceny nějak zvedají ;-)

TePe 03.07.2015