...just lovely poodles
PsInfo > Jak nalézt ztracence

Ztracený pejsek, jak postupovat

Pokaždé, když vidím na hlavní stránce informaci: Stále hledáme Kirkee, člověk si uvědomí, čím za ty dva měsíce a kus prošel. Myslím, že nemá smysl popisovat beznaděj, kterou by každý v daný moment pocítil. Spíše bych se chtěla podělit o zkušenost, kterou jsme tímto získali. Tedy, jak zhruba postupovat v momentě, kdy milovaný člen rodiny zmizel někde v nenávratnu a jak se ho zase pokusit najít.

1. Důkladné zkoumání místa ztracení a přilehlého okolí

To je asi to, co by každý udělal. Postupovali jsme obdobně. Nejprve pěšky, poté i autem jsme sjezdili celou Rudnou. Obzvláště klidné a tiché kouty, kde je větší pravděpodobnost, že pejsek doběhne a uklidní se. Jak nám později potvrdili i odborníci, kteří nám pomáhali hledat, pes ve stresu se může dostat poměrně daleko. Psi jsou od přírody vytrvalostní běžci, pokud má k tomu ještě průpravu z četných procházek, rádius se zvětšuje...

2. Kontakt na úřady, policii, útulky v okolí

Tento krok doporučujeme kombinovat s dalším krokem, to je vylepováním letáčků. Dotazem na okolní útulky rozhodně není co zkazit. Stejně tak je vhodné a záhodné informovat městskou polici (ideálně i státní policii, i když ta Vám řekne, že odchyty nedělá). Zde malou radu - směny policistů si mezi sebou moc informace nepředávají, alespoň toliko naše zkušenost, stejně jako zkušenosti mnohých jiných. Proto je lepší se dotazovat ideálně denně na to, zda se pejsek našel a nebo ho někdo spatřil. Informace by se měla také dostat ke všem veterinářům v okolí. V případě že by pejska někdo našel a chtěl sejmout čip, bylo by to s velkou pravděpodobností místo, kam by normální člověk hned zamířil. No a v neposlední řadě i obecní úřady.
V případě, že má město či vesnice kamerový okruh, bylo by vhodné se podívat i na záznam z kamer. Pomůže určit směr, kterým se ztracenec vydal. V našem případě tato služba bohužel nebyla k dispozici.

Tady dva typy od nás

3. Letáčky

V momentě kdy hledání nebylo úspěšné, je na řadě vylepovací akce. Nejprve jsme pokryli celou vesnici, potom okruh 5 km a následně i 10 km od místa ztracení. Psí detektiv nám doporučil i okruh 30 km, ale ten již nebyl v našich silách. Pokud máte dobré přátelé žijící blízko Vás a jsou vám ochotni pomoci, je lepší se rozdělit při vylepování plakátů v okolních obcích. Pokryjete více prostoru.

4. Internetová akce

Tu jsem plně ponechala v rukou mého manžela Honzy a kamarádky z Vet Servisu - Kateřiny Michálkové a jejího manžela. Byli a jsou v tomto naprosto neocenitelní pomocníci. Pomocí Katky a Vet Servisu jsme vzburcovali Facebook. Pomocí Psího detektiva jsme cílili na obyvatele Rudné u Prahy okolí pomocí placené reklamy na internetu. Stejně tak je vhodné zaregistrovat se na všech forech a organizacích, kteří se zabývají ztracenými a nalezenými pejsky a zveřejnit zde svůj inzerát.Pár typů od nás:

5. Malé letáčky do rukou a do schránek

Vyrobili jsme také malé letáčky s fotkou Kirkee a telefonním číslem na nás. Ty jsme dávali vytypovaným okruhům lidí. Jde vesměs o lidi, kteří se pohybují v místech, kde by se pejsek mohl nacházet a mají čas si všímat. Zařadili jsme důchodce, maminky na mateřské s kočárky no a samozřejmě i pejskaře v okolí. Na radu Katky a Jakuba jsme dodatečně oslovili i školáky. Ukázalo se to jako velmi užitečná volba - co se týče pejsků, jsou velmi všímaví.

6. Kontakt na tisk, rádio a televize

Tento krok jsme také zkoušeli, ale bez většího úspěchu. Námi oslovená radia se vůbec nechytla a nikdo nezareagoval. Stejně tak jako propašovat informaci o hledané Kikree do hlavních zpráv. Bez úspěchu. Jediné, kde Kirkee byla medializována byl web TV Nova - zda je možné inzerát zdarma zadat. a potom Snídaně s Novou, kde měl vystoupení Psí detektiv a Kirkee do své upoutávky zařadil. Za to bychom samozřejmě rádi poděkovali.

7. Prověřovat případné informace o zahlédnutí

Mám na mysli skutečně prověřovat. Telefonát o tom, že Kirkee byla viděna jsme samozřejmě s nadšením uvítali. Nicméně, potom, co zdroji informací zavolala kamarádka Petra a následně i Psí detektiv a informace se rozcházely, usoudili jsme, že se bohužel jednalo o planý poplach. Obdobně jsem v rekordním čase projela celou Prahu, abych se dostala do Říčan, kde Kirkee také byla údajně viděna. Nalezla jsem ale psa samce, který utekl za hárající fenkou. I tak jsme paní, která nám informaci zavolala velmi vděční, dává nám to naději, že v případě zahlédnutí Kirkee by se informace k nám dostala.

Moc všem přeji, aby podobnou zkušenost nemuseli nikdy absolvovat. No a v případě, že ano, snad Vám náš článek trochu pomůže.

TePe, Xyl, 09.03. 2014