...just lovely poodles
PsInfo > S pudlem do Švédska

S pudlem do Švédska

aneb co všechno byste měli vědět

Pokud plánujete cestu do Švédska a navíc ještě se svým psím miláčkem, měli byste ji v prvé řadě plánovat dostatečně předem. Ideálně 10 měsíců předem.

Švédsko patří mezi těch pár zemí, jež mají velmi přísná pravidla pro vstup zvířat z ostatních zemí.
Švédsko při vstupu zvířat do země vyžaduje:

Na Švédských hranicích si s pejskem přejedete do odbavovacího pruhu - věci k proclení, kde by vše výše zmíněné věci měli zkontrolovat. Asi jste si všimli, že píšu měli: při cestě autem a lodí (pokud použijete trajekt) se vám také může stát, že vás nikdo kontrolovat nebude. Nás nikdo nekontroloval. Myslím, že jiná situace panuje na letištích, ale o té nemám žádné infromace.

Už jsme úspěšně absolvovali vstup do Švédska, co byste tedy měli vědět dále? Nikdy nepouštějte svého pejska ve městě bez vodítka. To je nepsané pravidlo. Dále také platí, že v přírodních parcích jsou velmi přísné podmínky a psi se zde také nesmějí pohybovat bez vodítka.
Ve volné přírodě, která není přírodním parkem, platí nepsané pravidlo: pes nesmí omezovat volně žijící zvířata a musí být neustále pod vaší stoprocentní kontrolou. Proto, pokud zvládáte poslušnost a přivolání svého pejska, není problém, aby pobíhal navolno; pokud si nejste jistí, že by přišel, raději si ho ponechte na vodítku. U některých měst jsou dokonce vyznačené "turistické" trasy, kde můžete svého pejska volně nechat pobíhat a venčit. Na těchto trasách jsou k dispozici i pytlíky na uklizení hovínek. Nikde jinde jsme je ale ve Švédsku neviděli. Proto mějte vždy nějaký s sebou.

A protože se v roce 2008 bude ve Švédském Stockholmu konat Světová výstava psů, mnozí z vás jistě přemýšlejí, zda se účastnit a nebo ne. Snad jsme vás dostatečně nalákali, je to opravdu krásná země se spoustou míst, jež stojí zato si prohlédnout. Proto, s chutí do toho a za rok se tam můžeme potkat. :)

TePe, 24.5.2007