...just lovely poodles
Naše feny > Happyness Braunkönigin > První a poslední vrh Happyness Braunkönigin

První a poslední vrh Happyness Braunkönigin

Když jsme si Hepušku pořizovali, byli jsme v oboru chovu psů a psích chovatelských stanic naprosto nezkušení (dá se bez nadsázky mluvit o nepopsaném listu papíru). Protože jsme měli o hnědé štěňátko zájem a čekali na něj dva roky, bohužel nás nenapadlo zjistit si informace o rodičích naší hnědé holčičky, natož se na ně zeptat. O to větší bylo překvapení, když nám rodokmen přišel domů.

Protože se u Hepušky po porodu našich štěňátek (vrh C) vyskytly tři záchvaty, které ukazovaly na možnou epilepsii, neváhali jsme konzultovat tento stav s veterinářem. Bohužel se prokázalo, že Hepuška trpí skutečně touto dědičnou chorobou.

Z informací na internetu vyplývá, že existují tři druhy epilepsie, konkrétně:

  1. Záchvaty jejichž příčina je v onemocnění mozkové tkáně - primární epilepsie ( záněty, infekce - psinka, nádory, vývojové abnormality - vodnatelnost hlavy, následky úrazů a přímého poškození mozku)
  2. Záchvaty v důsledku onemocnění jiných orgánových systémů - sekundární epilepsie ( nedostatečná funkce ledvin, jater, srdce, oběhového systému, slinivky břišní, štítné žlázy, nadledvinek, a nebo následkem otravy).
  3. Záchvaty bez detekovatelného příčinného onemocnění, tedy "pouze" funkční deficit mozku - idiopatická epilepsie nebo také pouze epilepsie.
    (zdroj: Klinika Jaggy, společnost specializovaných veterinárních lékařů, http://www.jaggy.cz , odkaz na daný článek:
    http://www.jaggy.cz/cz/clanek.php?id=c_4253e7d9417b8 )
Rozhodli jsme se, že nebudeme nechávat testovat, o který z těchto tří druhů se jedná, protože se mezi nimi těžko rozlišuje, jak se zde píše.

Z jiných textů vyplývá, že epilepsie je zřejmě nemoc předávána v podobě recesivní alely (tj. pokud se spolu s recesivní alelou vyskytne i dominantní, nemoc se neprojeví a pes je pouze přenašeč této „informace“. Pokud se sejdou dvě alely recesivní, u jedince se projeví nemoc), nedá se předem říci, zda se nemoc projeví i u Hepuščiných potomků. Všichni budeme doufat, že se neprojeví. Dovolím si malou citaci z níže uvedeného zdroje pro chovatele:
"Závěrem shrnutí pro chovatele:

V souvislosti s našim přesvědčením, že do chovu pudlů by neměli být zařazeni jedinci s dědičnými chorobami, jsme se rozhodli, že Hepuška již nebude mít žádná štěňátka.

TePe, 27.9.2006