...just lovely poodles
PsInfo - Zápisky vetřelcovy > Nejčastější chyby při focení pudlíků

Nejčastější chyby při focení pudlíků

od fotícího amatéra

Pouštím se trochu na tenký led, ale jinak to nejde. Už nějaký čas chci po své drahé polovičce Honzovi, aby napsala něco o focení pejsků v postoji, v pohybu. Tedy trošku shrnula nejčastější chyby, kterých se já i ostatní laici dopouštíme a přitom by se dali při troše přemýšlení odstranit. Ale ono nic, prý se na to necítí být dostatečně fundovaný. To já taky ne, proto se s Vámi podělím touto formou, za co bývám nejčastěji kritizována. Třebas Vám to pomůže tak, jako mě ve spoustě případů. :-)

Připravila jsem si pár obrázků ze své tvorby, na kterých bych chtěla různé maličkosti demonstrovat. A potom přidávám ještě pro srovnání pár fotek Honzi, kamarádky Elišky a Karlose, které řadím mezi ty, kde cvaknutí spouště obvykle znamená velmi podařenou fotku. Asi by se mnou nesouhlasili, jak je znám :-)

Proč tam má ten člověk jen půl hlavy?

Znáte to, soustředíte se na zachycení svého uměleckého díla (nádherně ostříhaného pejska, pudlíka připraveného do kruhu ve finální úpravě, doplnit můžete cokoli) a chcete ho mít na fotce co nejlepšího. Nicméně asi se nehodí zapomínat na člověka za ním, který ho ochotně drží v pozici Vámi určené či dohodnuté. Potom cvaknete a až dodatečně zjistíte, že člověku chybí třebas půlka hlavy nebo hlava celá. Co se dá dělat, ale ten pejsek tam stojí nááádherně, proto fotku bez problémů použijete. Jenže je to neestetické a kazí to celkový dojem fotky.

Jako lepší varintu vnímám možnost, kdy se člověk postaví trochu bokem a přidržuje pejska, jak má být. Přiznejme si to, náš pejsek je většinou profík, proto dokáže postát v postoji i s takto malou pomůckou. A na fotce to je hezčí, ne? Už tam není neesteticky přepůlený člověk, ale jsou tam jen jeho ruce. Podle mne nejlepší řešení, i kdy jak znám lidičky od foťáků, asi by se mnou nesouhlasili.

Nohy bez pána

Tak to je nejčastější chyba, kterou mi pokročilejší fotocvakálisté vytýkají. Opět se plně soustředíte na zachycení psa, ale člověku useknete většinu těla fotku hyzdí něčí nohy. Proč jen si ten člověk nemůže malinko poodstoupit??? Potom by to byla fotka, které nemůže nikdo nic vytknout.

Co to pozadí?!

Když se snažíte o trochu dobrou fotku, měli byste si hlídat i pozadí, kde pejska fotíte. Nemělo by tam být žádné haraburdí (tedy pokud to nebyl kýžený umělecký záměr), věci bez ladu či skladu, pozadí by mělo vhodně doplňovat focený předmět, v našem případě pejska. Pokud se fotka povedla a pozadí hyzdí dál, doporučuji si sednout k fotoshopu a vhodně na něm zapracovat. Třebas rozmazat pozadí, něco uretušovat (ale ne tak neuměle, jako já na ukázce níže)...

I když zde to bylo trošku jinak. Autorka střihu, která držela pejska na fotce mi až dodatečně řekla, že na ni nechce být. A co potom udělat aby se fotka nezahodila a střihaččino přání bylo splněno?! Nedoporučuji upravovat či přiklonovávat chlupy na psovi. I když výsledná fotky může být bomba, stejně to nic nemění na skutečnosti, že pes ty chlupy v reále nemá a nikdy mít nebude. Mimochodem i necvičenému oku jsou takové úpravy lezhce znatelné a tomu cvičenému to asi způsobí vážné pochybnosti o Vašem duševním zdraví.

Pár slov na toto téma naleznete zde:
Skutečnost je křehká věc >>>
.

Pes v pohybu

To že je pudl asi nejhezčí v pohybu nemusím nikomu moc dokazovat. Ale vyrobit takovou fotku, to už je fuška. Obzvláště u černých pudlů nebo takových, co chvilku nepostojí a i v pohybu dokáží během letu měnit směr? Tady je pomoc těžká. Snad jen taková, že cvakejte o překot, hlava nehlava, co Vám spoušť a výkon foťáku dovolí. A jeden obrázek ze 100 (pokud jste lepší fotograf, tak třeba z 10) Vám vyjde.

Dostala jsem radu předem si zaostřit na určité místo a počkat, až tam pes doběhne. Ale nevím, jak ti vaši, ti naši čtiřnožci velmi často jak napotvoru beží úplně jinudy, takže se nedočkám. A nebo když se dočkám, tak se mi podaří propásnout ten správný okamžik a mám potom čmouhu psa a super ostré pozadí.

I při focení v přírodě byste si měli hlídat pozadí a kompozici. Třeba tahle trojice pejsků je podle mého zachycená úžasně, ale to půltělo člověka (v tomto případě mé sestry) tam nemá co dělat.

Proč tomu člověku (psu) něco roste z hlavy (či jiné části těla)

V tomto případě jsme chtěli zachytit výstavní atmosféru a protože fotky v kruhu nebylo možné udělat, vydali jsme se trošku stranou. A právě ve větru vlající fábory nás zaujali, proto jsme fotili u nich. No jenže se to trošku vymklo z ruky... Teda já osobně v tom až takový problém nevidím, ale Honzíkovi se to moc nepozdávalo. Jinak fotky chválil. :-)



Tím jsem shrnula takové ty základní chyby, které dělám a nakonec se podělím o pár fotek těch lepších z nás. Obecné rady na závěr tedy znějí:

TePe 15.10.2012