...just lovely poodles
PsInfo > Flyballový víkend

Flyballový víkend

Ráda bych toto povídání začala optimisticky, leč bohužel mi nebylo přáno. Vlak, jímž jsme měly jet do východních Čech, a dále do Dvora Králové pokračovat autem, nabral 80 minut zpoždění. Takže ačkoli jsme chtěli dorazit do východních Čech a dále až na místo konání už v pátek večer, vyráželi jsme v sobotu ráno. Nevadí. Cesta byla poměrně klidná, dokonce i cvičiště jsme bez obtíží našli.

Náš tým se skládal ze čtyř členů: mé osoby, Honzy, Amandy a Betynky. Měla s námi ještě původně jet i Hepuška, ale protože se začala hárat, nebylo možné ji vzít sebou. Inu, každý máme své dny.

Postavili jsme stan, trochu se zařídili a už náš čekalo první povídání. Dostali jsme informační materiály, následovalo nezbytné školení a přibližný časový harmonogram. Ten nám v sobotu poněkud nabouralo počasí, protože místní přeháňky si vybraly právě Dvůr Králové. Ale i s nepřízní počasí jsme se díky velmi dobré náladě dokázali všichni vyrovnat.

Možná by ode mne bylo taktické také stručně zmínit, co že to ten flyball je. Jedná se o psí sport, kdy pes běhá přes čtyři překážky, vezme si míček z vystřelovacího boxu a přes ty samé překážky upaluje nazpět. Běhá se ve družstvu sestávající se ze 4 členů. Úkolem je zaběhnout co nejrychlejší čas družstva a minimem chyb. Zní to jednoduše, ale nácvik rozhodně jednoduchý nebyl. Představte si, že nejlepší družstva mají časy kolem 17 s a světový rekord pochází z Ameriky a činí 15,22 s. Tomu už se říká rychlost.

Ale vraťme se zpět. První praktická ukázka nám měla demonstrovat, jak to vypadá v praxi, když pes už umí. Velmi pěkné. A teď jsme byli na řadě my. Jistě tušíte tu ironii. Protože Betynka cvičí střídavě flyball už od února, měla jisté začátky. Zato Amanda začínala od píky. To znamená nejdříve zvládnout přeběhnout překážky. Začíná se u dvou a postupně se rozšiřuje záběr až na všechny 4. Přinutit Amandu, aby se překážkám nevyhýbala, ale skutečně přes ně přelezla se ukázal být zpočátku těžký úkol, ale nakonec to spolu s Honzou zvládli.

Následovala další teoretická lekce, při níž si pejskové mají za úkol odpočinout. Není to sport příliš fyzicky náročný, ale po psychické stránce dává zabrat i zkušeným závodním pejskům. Ovšem přinutit naše pudlíky odpočívat, to není zas až tak jednoduché. Další fyzický trénink nás přivedl k shootu. To je věc, na které se pejsci postupně učí brát si míčky. Je polohovatelný, začíná se na úrovni jedna, kdy je deska téměř ve vodorovné poloze.

A tyto dvě fáze (běhání přes překážky a nácvik shootu) prokládané teoretickým cvičením jsme v sobotu stačili absolvovat ještě několikrát. Večer jsme ještě vyvenčili pejsky, umyli se a šupky do hajan. Dlouho tomu, kdy jsem padla do postele a okamžitě spala. Navíc si už si ani nevzpomínám, kdy jsem takto vysílená padla ještě před devátou večer. Trénink je opravdu náročný a to nejen pro pejsky.

V neděli se program v podstatě neměnil, rozběhy, teorie, cvičení na shootu, teorie,... Pro ty pokročilejší, kam my zatím ještě nepatříme, byla možnost zkusit si střídání pejsků a ti úplně nejpokročilejší začali nacvičovat na boxu. Zhruba kolem čtvrté hodiny odpoledne jsme flyballový víkend ukončili a spokojeně odjížděli domů.

A co, že jsme stačili na fyballovém víkendu s našimi pudlíky? Amanda se naučila skákat přes překážky. Nakonec zvládla všechny čtyři. Shootu se nebojí, ale protože se nám zatím nepodařilo najít tu správnou motivaci, aby si brala míček, tam jsme také skončili. Ale díky víkendu jsme zjistili, že Amanda je velmi závistivá a jakmile má jiný pejsek míček, ona ho musí mít taky. A úplně největší sranda (z jejího úhlu pohledu) je, když ho může někomu jinému vyfouknout před nosem.

S Betynkou jsme se dostali o krůček dále. Zvládáme čtyři překážky a psovod (tedy moje osoba) nemusí běhat skrze překážky, ale může běžet vedle nich. Taky se nám podařilo překonat panický strach ze shootu a nejen že je ochotná na něj vlézt, ale také si z něho ráda vezme míček. Tak uvidíme, jak se bude její trénink vyvíjet dál…

Bohužel nám naše dvojité nasazení nedovolilo fotografovat obě naše holčičky při akci. Proto nabízíme akce jiných, které bylo možné vyfotit.

Pokud vás tento sport zaujal a váš pejsek má velký zájem o aportování míčku, vřele doporučuji tento psí sport zkusit. Více informací a mnohem podrobněji najdete např. na stránkách:
www.flyball.cz
http://hoptropprague.wz.cz
http://pudl.webz.cz.

dráha se shootem
box
otočka na boxu
paralelní dráhy
plavecká otočka
létající pudl
mimo dráhu!
tak je to správně...
Parson na dráze
parkovaný labrador
k cíli
nácvik výměn
přes překážky
začátečník...
...a pokročilý
a to jsme my ;-)
TePe, 18.5.2007