...just lovely poodles
PsInfo > Proč si pořídit pejska s PP

Proč si pořídit pejska s Průkazem Původu

Co je to PP a k čemu je to dobré? Proč si kupovat pudla s PaPíry, když je o hodně dražší než ten bez nich? Tak to jsou běžné otázky, které si asi klade většina lidí, která si chce koupit pejska, ale netuší, v čem je rozdíl. Takže jak to vlastně je?

Takzvané PaPíry jsou přesněji řečeno Průkaz Původu. Je to pro budoucího majitele doklad, že jeho budoucí společník, jeho pejsek, pochází z rodičů, kteří jsou v něm uvedení. Někdy má šanci nový majitel vidět oba rodiče, někdy vidí pouze maminku. Oba dva rodiče štěňátka museli pro to, aby mohli mít potomka, o kterého se nyní zajímáte, složit "zkoušku", takzvanou bonitaci, kde byli oba dva posouzeni člověkem, který plemenu rozumí. Také mají veterinární vyšetření, že nepřenášejí určité neduhy, které se bohužel již u plemene vyskytly a proto se je snažíme eliminovat.

V další řadě pak také jsou pro vás jistotou, že štěňátka vyrůstají ve vyhovujícím prostředí a ještě před tím, než putují k vám domů, se na ně byl podívat člověk z pudlího klubu a zhodnotil všechna štěňátka. Zda se vyvíjejí tak jak mají, popřípadě může poukázat na nedostatky nebo přednosti štěňátek z pohledu člověka rozumícího věci. Každý chovatel dostává Protokol o přejímce vrhu (tak se této prohlídce odborně říká), do kterého máte možnost samozřejmě nahlédnout a někteří chovatelé ho přidávají ke smlouvě o prodeji štěňátka.

V době, kdy si pro štěňátko přijíždíte ho musel chovatel dát očkovat, odčervit a štěňátka jsou také čipovaná, to vše na jeho vlastní náklady. Štěňátko samozřejmě také něco papá a většina chovatelů rozhodně nekupuje zrovna levné granulky pro své psí miláčky. Spousta chovatelů také jezdila s nynějšími rodiči po výstavách, kde se hodnotí jak pejsek vypadá. Někteří také sportují se svými pejsky, běhají například agility nebo coursing, atd. Je vidět, že všechny tyto věci asi nejsou zrovna zadarmo. Většinou to bývá tak, že se chovateli, u kterého si právě vybíráte štěňátko, ani nevrátí všechny investice, které do pejska a štěňátek vložil. Dělá to spíše pro radost. Pokud se člověk náležitě věnuje svým pejskům, nikdy se mu náklady na ně, na jejich výživu, očkování, odčervení, případné výstavy,... nevrátí a rozhodně na tom nevydělá ohromné peníze.

Na druhé straně jsou ale ti, kteří na nic takového nedbají. Nazývají se množitelé. Většinou se orientují na „módní plemena“, která potom mohou prodat za horentní sumy. Mají prostě fenu a ta bude mít štěňata, abychom vydělali nějaký ten peníz. Ženicha najdeme někde nejlépe u sousedů, zda je s námi příbuzný nebo ne ani nemůžu vědět, ale hlavně, že je to zadarmo. Maminka štěňátek se potom stává takovou velkou továrnou na štěňata. Ty většinou nikdy nepoznala blíž člověka, protože žijí se svou maminkou zavřené v kleci. O žádném očkování ba ani odčervení nemůže být řeč:“přece bysme do nich nevráželi peníze“. Se stravou to asi také nebude slavné. Těmto lidem je jedno, zda je pejsek má rád, pro ně je to pouze věc, na které se dá vydělat. Využívají také soucitu budoucích majitelů, kteří když vidí v jakých podmínkách štěňátko vyrůstá, raději si ho vezmou, aby již déle netrpělo. Díky tomu množitel inkasuje své peníze a bohužel opět budou další taková štěňátka. Zde je jen jedna možnost, jak vzít takovému člověku vítr z plachet. Pokud od něho nikdo štěňátka nekoupí, nebude z toho mít žádný zisk a je tu větší pravděpodobnost, že další vrh nenastane. I takhle může vypadat chov, týká se ale strany, schovávající se pod inzeráty typu :“Prodám štěňátka bez PP, ...“

Netvrdím, že je vše černobílé, vždy se i mezi chovateli pejsků s průkazem původu najdou i lidé, kteří by se měli spíš zařadit do té druhé kategorie a vím, že existují i na straně chovatelů pejsků bez PP i lidé, co pečují o svá štěňátka, jen se rozhodli z nějakého důvodu, že nechtějí absolvovat bonitaci a věci s ní spojené.

V dnešní době asi většina z nás kouká, aby náklady na pořízení nového kamaráda nebyly moc vysoké. Když si pořídíte štěňátko s PP, máte výše zmíněné jistoty a je velká pravděpodobnost, že nebudete trávit hodně času u veterináře, nebudete mu platit horentní sumy, aby vašemu pejskovi pomohl, protože jeho chovatel zanedbal výživu, očkování, odčervení. Připočtěte k tomu také bezesné noci strávené s vašim kamarádem, který se trápí, protože je nemocný. Takže nakonec vás může levné štěňátko stát více peněz, než kdybyste si ho koupili u opravdového chovatele. U pejska s průkazem původu máte také jistotu, že vyroste skutečně v plemeno které má. Že se nejedná o křížence, i když se pán, od kterého jsme ho koupili dušoval, že je to pudl, ale nyní (v dospělosti) tak nevypadá.

TePe, 14.8.2006